Top 10 beste tips for å bli kvitt fotsopp

Etter en grundig undersøkelse har vi klart å komme frem til top 10 beste tips for å bli kvitt fotsopp som vokser mellom tærne.

Vi takker også for alle gode tips som er kommet inn av leserne og vi har valgt å legge ut noen av de som en del av top 10 beste tips for å bli kvitt fotsopp!

Hva er fotsopp?

Fotsopp (tinea pedis) er faktisk en av de mest vanlige hudsykdommer blant oss og er svært smittsomt. Dette er en ufarlig hudinfeksjon som kommer av en sopp. Den mest kjente soppen som forårsaker fotsopp er en dermatofytt som går under navnet Trichophyton rubrum.

Hvem blir utsatt for fot og negl sopp?

Det skal sies at fotsopp ikke er så sjelden opplevelse som mange tror. Hver tiende Nordmann sliter med plagene og det er mer ofte at menn får det enn kvinner.

Dette oppstår gjerne til de som har lett for å svette på føttene og bruker tett og varmt fottøy.

Ofte kan unge oppleve denne form av infeksjon i militær tjenesten uten at det trenger å vises så alt for mye.

På engelsk heter en fotsopp for athlete’s foot, der navnet kommer av at idrettsutøvere ofte er plaget med denne tilstanden.

Se også: Lyst til å få fjernet hudormene? Her er noen gode tips

Hvordan vet man om man har fått fotsopp?

Symptomene er egentlig ganske enkle. I de fleste tilfeller tror man gjerne at man bare har tørre føtter på grunn av at huden der den er infisert blir mer grå hvit.

Soppen starter som regel mellom tærne. I start fasen vil du merke sprukken hud mellom lille-tå og naboen. Etter hvert sprer det seg til andre tærne som til slutt kommer inn bak neglene. Derav ordet “neglsopp”. Neglene blir mer ru på overflaten og viser antydning til at de er mer gul – oransje.

Kort sagt: Har du tørr og sprukken hud mellom tærne, er sjansen stor for at du har fått sopp infeksjon og bør derfor ta en alvorlig sjekk for å bekrefte eller avkrefte en eventuell mistanke.

Kan man bli smittet med fotsopp / neglsopp?

JA! Det er viktig å påpeke at fotsopp er meget smittefarlig og smittes lett over til andre ved at man går på samme sted som en med sopp har gått tidligere. Steder som ofte er smittekilde er gjerne: Svømmehall, felles dusjer, treningsstudio og i felles garderober.

Les også: Her er de beste tipsene mot kviser

Slik forebygger man fotsopp:

Bilde av en fot som er infisert med fotsopp eller neglsopp. Som beskriver hvordan man forebygger.
  • Skift sokker når man kommer hjem fra jobb.
  • Kjenner man at man har svettet på tærne, så ta av sokkene og tørk med papir mellom tærne.
  • Unngå å gå i tette sko over lengre tid.
  • Sokkene må vaskes på minst 60 grader for å drepe eventuelle sopp sporer.
  • Gå mye barbent om mulig.
  • Om barbent blir upasselig, er Crocks et godt, luftig og lett alternativ.

10 beste tips mot fotsopp:

Her er de top 10 beste tips mot fotsopp.

Tips nr. 1

Canesten 1%. En krem som du påfører tærne og gjerne noen cm utenfor det infiserte området. Fås kjøpt på apoteket. Vask føttene og tørk før påføring! Dette er en litt mildere kur enn Lamisil og har ca 4 uker behandlingstid med påsmøring 2 ganger om dagen.

Tips nr. 2

Lamisil 1%. DermGel som på smøres tærne. Mer effektiv enn Canesten. Vask føttene og tørk før påføring! Påføres en gang om dagen og har en behandlingstid på ca 1 uke.

Tips nr. 3

Tablettkur. Fås kjøpt på apoteket.

Tips nr. 4

Fotbad med grønnsåpe. Hver kveld før leggetid, bør du helle i så varmt vann som du klarer å holde ut med en ss grønnsåpe.

Tips nr. 5

Skyll føttene i mildt klor vann hver morgen.

Tips nr. 6

Bruk fot skrubb på områdene under foten for å få fjernet løs hud.

Tips nr. 7

Bruk ullsokker under den tiden du er infisert (forebygger også på grunn av mer lufting).

Tips nr. 8

Pudre føttene og skoene med talkum. Talkum gjør føttene tørre og inneholder soppmiddel.

Tips nr. 9

Smør tærne inn i tannkrem når du likevel skal sitte i sofaen og se TV en stund. Mange sverger til akkurat dette tipset. (Skal se resultater etter 3-5 dager).

Tips nr. 10

Vademecum. Etter å ha dusjet har mange opplevd at også det er et godt middel å ha på tærne mot sopp. Ettereffekten er ikke bare god mot soppen, men også for god lukt under føttene!


Kjekt å vite..

– Når du er infisert med fotsopp og holder på å behandle deg mot det, er det viktig at du skifter sokker minst to ganger om dagen.

– Om mulig bør du unngå å bruke sko over lengre perioder om gangen.

– Spis mindre sukker og drikk mindre alkohol. Dette er næring til soppen og gjør at den trives der den er. Dette gjelder ikke bare mot fotsopp, men også sopp i underlivet.

– Klor er noe av det verste for soppen og derfor er det mange som tyr til klor bad til føttene. Pass bare på at du ikke bruker for mye av klor.

Skulle du som leser sitte på andre gode råd mot neglsopp, setter vi stor pris på om du deler de med oss i kommentar feltet. Takk 🙂

One thought on “Top 10 beste tips for å bli kvitt fotsopp

  1. Tips fra en fotpleier jeg besøkte: I fotbadet tilsetter du salt (i tillegg til grønnsåpe) , det dreper soppen. Dersom du smører inn føttene om kvelden for eksempel, unngå å gjøre det rett før du legger deg, da det blir varmt under dynen, og soppen trives.

Leave a Reply

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.