10 vanligste underlivsplager

Det er helt normalt å slite med underlivsplager av og til. Men hva er de 10 vanligste underlivsplagene hos kvinner? Det får du vite her.

#10: Blødningsforstyrrelser
Det er vanlig å ha en menstruasjonssyklus på mellom 28 og 32 dager. Har man derimot en syklus på over 35 dager, kan det være smart å ta en sjekk hos gynekolog. Dette gjelder spesielt om man også opplever økt hårvekst, kviser på bryst og rygg da dette kan være symptomer på polycystiske ovarier. Blødningsforstyrrelser kan også være et symptom på infeksjoner, hormonelle forandringer og celleforandringer.

#9: Urinlekkasje
Urinlekkasje er en viktig og stor gruppe innen underlivsplager. Man kan for eksempel ha stresslekkasje, dvs. lekkasje som oppstår under nys, host, latter, jogging og gange i nedoverbakke. En annen type urinlekkasje er treningslekkasje/overaktiv blæremusklatur som kjennetegnes med hyppig vannlating av små mengder urin og en følelse av at man må løpe for å rekke å gå på toalettet før det er for sent.

#8: Urinveisinfeksjon
Vanlige symptomer på en ukomplisert urinveisinfeksjon er svie ved vannlating og at man ofte må på toalettet. En komplisert urinveisinfeksjon vil også gi nedsatt allmenntilstand, ofte influensalignende symptomer.

70110570.jpg

#7: Bakteriell vaginose
Det som kjennetegner bakteriell vaginose er tynn, melkelignende og illeluktende utflod. Det skyldes vanligvis en ubalanse mellom ufarlige luktebakterier og melkesyrebakterier.

#6: Sopp
Alle kvinner får sopp av og til. Gjærsoppen candida albicans er alltid en del av bakteriefloraen i skjeden der bakterier og sopp lever i harmoni med hverandre. Blir det derimot en forstyrrelse i balansen kan underlivet få for mye sopp. Vanlige symptomer på dette er kløe og økt utflod som gjerne er tyktflytende og cottage cheese-aktig.  Det kan være plagsomt, men ikke farlig. Det er likevel viktig  sjekke at det faktisk er sopp man opplever.

 

#5: Irritasjon og smerte under eller etter samleie
Normalt skal samleie være smertefritt. Men det er likevel mange årsaker til irritasjon og smerte under eller etter samleie. De vanligste faktorene er tørr skjede, underlivsinfeksjoner eller allergi. Smerter kan også være knyttet til mer alvorlige problemer. Eksempler er fysiske traumer, psykologiske traumer eller annen sykdom.

#4: Utflod og uønsket lukt
Utflod er i utgangspunktet en bra ting. Den opprettholder skjedens bakterieflora, smører under samleie og beskytter vevet i intimområdet. I løpet av menstruasjonssyklusen og i løpet av livet, vil utfloden endre seg. Man skal likevel være obs dersom utfloden ikke er helt slik som den bruker. Dette kan nemlig være et på bakteriell vaginose eller underlivssopp. Utfloden blir da gjerne hvit, tykk og grynete eller gråaktig, tyntflytende med en karakteristisk fiskeaktig lukt.

 

#3: Tørrhet i underlivet
Ofte blir man tørr i underlivet i forbindelse med overgangsalderen, men kvinner i alle aldre kan slite med dette problemet. Vanlige symptomer er kløe, svie, sårhet og smerter under samleie. Symptomene kan ligne andre underlivsplager, men tørrhet i underlivet vil ikke gi forandret utflod.

 #2: Sviende følelse i underlivet
Ofte er svie eller en brennende følelse i underlivet forårsaket av irritasjon i huden på grunn av kløing og kloring. Det kan også være en følge av en infeksjon i skjeden eller urinrøret.

30132373-young-woman-washing-body-in-a-shower-rear-view1201831428354141532.jpg

#1: Kløe i underlivet
Det er mange faktorer som kan gi kløe i underlivet. Infeksjoner som underlivssopp, bakteriell vaginose eller kjønnssykdommer er noen eksempler. Allergiske reaksjoner eller en reaksjon mot stoffer som parfyme, såpe, tøymykner osv. er også grunner til kløe i underlivet. Andre faktorer som kan utløse kløe i underlivet er bruk av syntetisk undertøy, intimbarbering eller voksing, friksjon under trening og tørrhet.

 

 
Kilder:
https://www.multi-gyn.no/ubehag/de-5-vanligste-former-vaginalt-ubehag/
http://www.klikk.no/helse/velvare/sexogsamliv/underlivsplager-kvinner-2481193

Leave a Reply

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.