10 tips mot urinveisinfeksjon

Urinveisinfeksjon er både plagsomt, vondt og irriterende. Dessverre plages mange, spesielt kvinner med dette, og når uhellet først er ute kan det eneste som hjelper være antibiotika. Men hva kan man gjøre for å forebygge, slik at man ikke får infeksjonen igjen og igjen? Her er de 10 beste tipsene:

#1: Drikk syrlige drikker
Enten det er appelsinjuice, grapefruktjuice, tranebærjuice eller vann med sitron, dette er et tips som funker. En enkel måte å forebygge på er å hver dag lage seg en flaske med vann der du putter oppi en god dose med sitronsaft. Grunnen til at syrlige drikker hjelper mot urinveisinfeksjon er at høye doser med C-vitamin fører til at acsorbinsyrer skilles ut i urinen.

#2: Hold deg varm
Det er spesielt viktig å holde seg varm fra magen og ned. Det å fryse på beina eller rompa kan nemlig føre til urinveisinfeksjon.

#3: Tiss etter samleie
Ved samleie får man en strekk i skjedeveggen på grunn av friksjoner. Dette gjør at bakterier lettere kommer inn, og ved samleie kan bakteriene som ligger nederst i skjeden bli presset opp til blæren. Faktisk er det hele 60 ganger større sjanse for å få urinveisinfeksjon de første 48 timene etter samleie. For å unngå å få infeksjon av samleie er det derfor viktig å tisse innen 15 minutter etter endt sex.

#4: Drikk nok væske
Nok drikke gjør at gjennomskyllingen i urinveiene blir bedre. Man produserer mer urin, slik at bakteriene ikke får mulighet til å formere seg i blæren.

#5: Ikke hold deg
Regelmessig, fullstendig tømming av blæren gjør at bakteriene får mindre tid til å feste seg i slimhinnene.

#6: Hold deg i aktivitet
Aktivitet styrker immunforsvaret og fører til bedre gjennomskylling av urinveiene.

#7: Spis sunt og næringsrikt
Næringsrik mat vil styrke immunforsvaret og gjøre kroppen mer rustet mot infeksjoner. Sur mat, i likhet med sur drikke, vil også virke forebyggende. Eksempler på sur mat er kjøtt, helkorn, ost, svisker, tranebær, sitron, appelsin og plommer.

#8: Tørk riktig
Tørk deg alltid forfra og bakover. Dette gjelder både ved toalettbesøk og ved vask av underlivet.

#9: Velg tamponger fremfor bind
Bind gjør området rundt urinåpningen fuktig, slik at bakterier har lettere for å forflytte seg fram mot urinåpningen.

#10: Unngå lange bad
Lange bad kan føre til at bakterier flytter seg mot urinåpningen. Et godt tips er å vaske underlivet godt før man bader.

Plages du mye med urinveisinfeksjon kan urinal intensiv også anbefales for å forebygge.

Kilder:
http://ndla.no/nb/node/45809
http://www.nrk.no/livsstil/drikk-bort-urinveisinfeksjonen-1.7595415
http://www.kk.no/livsstil/f%C3%A5r-du-ofte-bl%C3%A6rekatarr-25614
https://www.apotek1.no/aktuelt/5-tips-for-aa-unngaa-urinveisinfeksjon

Leave a Reply

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.