10 tips mot soleksem

Soleksem er en hudlidelse som blir mer og mer vanlig. Mellom 5 og 20 % av norges befolkning sliter med denne formen for eksem. Men hva skal man gjøre for å forebygge, lindre og bli kvitt det? Her får du 10 tips mot soleksem.

#1: Forebyggende
Allerede 3 måneder før du skal eksponere kroppen mot sol, bør du starte med forebyggende tiltak. Få i deg nok B-vitaminer i form av betakaroten og sørg også for å få i deg rikelig med omega-3. Dette vil fukte huden innenfra og dermed gjøre huden sterkere.

#2: Gradvis eksponering
Det er viktig med gradvis tilvenning fra sola. Begynn med litt eksponering om våren og gi huden en gradvis eksponering.

#3: Solkrem
Husk alltid solkrem, med minst faktor 15. Husk å bruk solkremer med lavt fett- og oljeinnhold, slik at ikke kremen “koker” på huden. Pass også på at solkremen har både UVA og UVB-filter. Smør deg inn 30 minutter før du skal ut i sola.

#4: Unngå direkte soling
Unngå å sole huden direkte. Når sola er på sitt sterkeste, gjør du smart i å oppholde deg i skyggen. Dekk til de mest utsatte områdene med tette plagg.

#5: Lindre kløe
Har du allerede fått soleksem er det noen ting du kan gjøre for å lindre kløen. After sun, aloe vera, xylocain salve, allergimedisin og lunkne omslag er noen eksempler.

#6: Hydrokortison
Dersom eksemen ikke går bort, kan hydrokortison være nødvendig. Smør på et tynt lag to ganger daglig i 2-3 dager. Husk å ikke utsette områdene du har smurt inn med hydrokortison for sol.

#7: Legemidler som gir høyere risiko
Legemidler kan gi høyere risiko for soleksem. Noen slike legemidler er enkelte hjertemedisiner, ibux, voltarol og antibiotika.

#8: Når bør du kontakte lege?
Dersom soleksemet ikke forsvinner eller dersom det klør så kraftig at huden klores opp slik at en infeksjon oppstår (rød, varm, hoven og væskende hud), bør lege kontaktes.

#9: Kjerringråd 1
Et kjerringråd mot soleksem er å smøre tomatskiver på eksemet.

#10: Kjerringråd 2
Et annet kjerringråd er å smøre ren sitronsaft på utslettet. Dette skal visstnok lindre kløe og etterhvert få utslettet til å forsvinne.

Kilder:
http://stellamagasinet.no/skjonnhet-1025/smarte-grep-mot-soleksem
http://www.klikk.no/helse/doktoronline/sykdommer/dette-hjelper-mot-soleksem-2511749
http://www.dagbladet.no/tema/dette-bor-du-gjore-mot-soleksem/62708810
https://www.vitusapotek.no/soleksem/a/A240
http://www.kjerringrad.com/soleksem-212.html
http://www.kjerringraadkroken.com/soleksem/

Leave a Reply

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.