10 tips mot hard mage

Forstoppelse er vondt, men det er mange ting man kan gjøre for å unngå denne tilstanden. Her får du ti tips mot hard mage:

#1: Spis nok fiber
Et fiberfattig kosthold er en vanlig årsak til forstoppelse. Pass derfor på å få i deg nok fiber ved å for eksempel spise grønnsaker og grove kornprodukter.

#2: Tren
Trening er bra for fordøyelsen. For lite aktivitet kan derimot gi hard mage.

#3: Ikke hold deg
Det å ikke gå på do når man må kan ende opp med en treg mage. Hvis du hele tiden holder avføringen inne fordi “det ikke passer seg akkurat nå”, kan dette få konsekvenser som forstoppelse.

#4: Få i deg nok væske
Nok væske er viktig for at ikke avføringen skal være hard.

#5: Mat og drikke som gir mykere avføring
Det finnes en del mat- og drikkevarer som kan gi en mykere avføring. Noen av dem er blåbær, sure melkeprodukter, kiwi, sitrusfrukter, overmodnet frukt, vann, sviskejuice, svisker, rosiner, druejuice. Koffein kan også få fart på fordøyelsen.

#6: Mat og drikke mat bør unngå
Det finnes også matvarer som gir hardere mage. Eksempler på matvarer man bør unngå å spise for mye av hvis man er plaget med treg mage er søt melk, ris, pasta, potet, kaker, lyst brød, søte kjeks og banan.

#7: Rutiner
Spiser, sover, jobber og trener man til ca. samme tid hver dag er det lettere for også kroppen å få rutiner slik som å tømme tarmen til samme tid hver dag.

#8: Prøv å gå på do hver morgen
Hvis du prøver å gå på do hver morgen vil kroppen til slutt skjønne at det er dette som er tiden for å gå på do. Selv om du kanskje ikke får tømt tarmen i starten er det en god måte å prøve å venne kroppen til rutiner på.

#9: Spis nok fett
Fett og olje gir smøring til fordøyelsen som sammen med nok væske og fiber fører til en mer fornøyd tarm som ikke er for tørr.

#10: Stress ned
Stress og angst kan forstyrre fordøyelsessystemet. Prøv derfor å stresse ned i hverdagen og få kontroll på stresset. Les 10 tips for å dempe angst her.

Kilder:
http://www.klikk.no/helse/doktoronline/magetrobbel/article798395.ece
https://www.apotek1.no/mage-tarm/forstoppelse-hos-voksne
https://www.ayurved.no/blogg/kunnskaps-arkiv/helselosninger/fordoyelse/treg-mage-og-lett-forstoppelse-9-rad-fra-ayurveda/
http://mageguiden.no/10-tips-til-bedre-fordoyelse/

Leave a Reply

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.