10 tips mot atopisk eksem

Eksem er en plagsom lidelse, som ofte er på sitt verste nå som det er vinter. 15-30% av barn og 2-10% av voksne plages med denne typen eksem. Men hva kan man gjøre for å forebygge? Hva skal man gjøre for å lindre plagene når de først er der? Det mest effektive er å bruke krem med kortison, men dette er ikke noe man bør gå på hele tiden. Du får nå derfor 10 andre tips om hva som kan gjøres.

#1: Ikke dusj for ofte
Dusj sjeldent og ikke bruk for varmt vann når du først dusjer. Det er også viktig å bruke milde såper og så lite såpe som mulig. Etter at man har dusjet er det viktig å klappe huden tørr, ikke gni den tørr.

#2: Smør rikelig med fet krem
Fuktighetsrike kremer eller salver uten parfyme bør smøres på hele kroppen minst to ganger daglig og alltid etter dusj eller vask. Slik holder man huden fuktig og unngår uttørring. A-derma er en egnet krem da den i tillegg til å fukte huden lindrer kløe og rødhet.

#3: Sol
Sol virker antiinflammatorisk og demper eksem. Et godt tips kan derfor være å ta seg en eller flere sydenturer i løpet av vinteren og ta f.eks. 10 minutter med solarium hver uke for å forebygge og lindre eksem.

#4: Omega 3
Omega 3 hjelper huden mot betennelser og reduserer irritasjoner i huden. Ta derfor daglig omega 3, i tillegg til å inkludere fet fisk som laks, tunfisk og makrell i kostholdet.

#5: Naturlige klær
Klær av naturmaterialer, f.eks. bomull er bedre for huden enn klær av syntetiske materialer.

#6: Unngå å svette
Er man plaget med mye kløe, bør man unngå aktiviteter som gjør at man svetter mye.

#7: Oljebad
Oljebad fukter huden og lindrer kløe, og kan gjerne gjennomføres daglig. Oljen fås kjøpt på apotek og man må velge en uten parfyme. Putt oljen i lunkent vann og bad deretter i 10 minutter. Oljedusj er også et alternativ. Da dusjer man først kroppen før man smører olje på hudoverflaten med en vaskeklut og lar det virke i noen minutter før det skylles av.

#8: Godt innemiljø
Unngå at lufta inne blir for tørr. Svetting kan forverre eksem, så hold soverommet kjølig. Røyking innendørs, husdyr og tepper osv. som samler støv bør unngås.

#9: Stress ned
Eksem blir ofte verre i perioder med mye stress. Prøv å stress ned i hverdagen og ta kontroll over stresset.

#10: Klibad
Klibad kan lindre kløe ved at kli som kommer i kontakt med varmt vann utløser stoffer som virke kløestillende. For å gjennomføre et slikt bad tar man 1-2 never med hvetekli i en gaspose og trekker posen opp i et par liter kokende vann i minst 30 minutter. Deretter vrir man opp gasposen og blander den utrukket i lunket badevann, før man bader i 10-20 minutter. Vær obs på at klibad ikke skal brukes om eksemet er betent.

Kilder:
http://nhi.no/foreldre-og-barn/ungdom/sykdommer/atopisk-eksem-oversikt-1594.html?page=4
http://www.kk.no/livsstil/den-verste-%C3%A5rstiden-atopisk-eksem-30397
http://www.vitamail.no/polarkrill/12-naturlige-hjemmekurer-mot-eksem/
https://www.apotek1.no/hud-og-kropp/atopisk-eksem
https://www.vitusapotek.no/atopisk-eksem/a/A447
http://www.dermatologi.no/oljebad-mot-t%C3%B8rr-hud-aid-403.html

Leave a Reply

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.