10 tips for å stå i mot kroppspresset

Løsningen for å stå i mot kroppspresset er ikke å spise seg god og rund samtidig som man kaster stygge kommentarer på nett til folk som er tynnere. Løsningen er heller ikke å normalisere det å være feit. Er du en av dem som er overvektig og bare prøver å rettferdiggjøre det, er ikke denne artikkelen for deg. Da kan du heller lese her.
Denne artikkelen er for deg som er normalvektig, men som likevel blir plaget av kroppspresset og kanskje til og med har lyst til å gå ned noen kilo, selv om det vil gjøre deg undervektig. Denne artikkelen er for deg som sliter med å godta deg selv for den du er. For deg som trener regelmessig og spiser sunt, men som likevel aldri blir fornøyd. For deg som sammenligner deg alt for mye med andre. Her er 10 tips for å stå i mot kroppspresset:

#1: Slett enkelte brukere på instagram
Er det enkelte av brukerne du følger som alltid gir deg et stikk i magen når de poster et nytt bilde? Som alltid får deg til å føle deg mindre pen? Som alltid senker selvtilliten et par hakk? SLETT DEM. Det er ingen vits i å følge dem for inspirasjon, når alt de gjør er å få deg til å føle deg miserabel.

#2: Vær den beste versjonen av deg selv – uten å overdrive
Vi vil alle være den beste versjonen av oss selv. Ha best mulig kropp, sminke seg best mulig og ha på flatterende klær. Men det finnes grenser. Trener du 10 ganger i uken, spiser kun cottage cheese og salat, bruker timevis foran speilet hver dag og tusener på klær i måneden, har det for for langt.
Kjenner du deg igjen, så er det noen regler du bør sette deg. Tren MAKS fem ganger i uken, der hver terningsøkt varer i maks to timer. Ta også noen rolige og noen intensive økter. Spis gjerne sunt, men ikke overdriv. Få i deg minst 20 forskjellige matvarer i uken, ikke bare de tre du ser på som sunnest.
Du trenger ikke å bruke to timer på badet om morgenen, du ser sikkert minst like fin ut etter en halvtime. Ha som regel å bruke maks en time på å ordne deg, skift rutiner, slik at det blir mulig. Det finnes tross alt viktigere ting å bruke livet på. Ha også et klesbudsjett, der du bruker maks 1000 kroner på klær hver måned. Vil du kjøpe noe dyrere, må du spare opp fra tidligere måneder.

#3: Slutt å sammenlign deg med andre
Dette kan føles vanskelig, ja, til og med umulig. Men en god start er å ikke se på livet som en konkurranse der det gjelder å være penest. Og selv om du synes noen er penere enn deg, er det sikkert mange som synes du er den peneste. Husk også at så og si alle bilder i sosiale medier, reklamer og lignende er retusjerte. Til det ugjenkjennelige. Vil du være like pen er det rett og slett bare å bli en mester på å redigere.
Den eneste personen du bør sammenligne deg med er deg selv. Ikke bare utseendemessing, men også ellers i livet.

#4: Spis regelmessig
Det kan friste å kutte ned på matforbruket for å bli like tynn og fin som sine forbilder. Men det er absolutt ikke veien å gå. Spis minst fire måltider hver dag, spredt jevnt ut over hele dagen. Og et knekkebrød telles ikke som et fullverdig måltid. Spis normale porsjoner, du skal ikke føle deg sulten etter et måltid.

#5: Gjør mer av det som gjør deg glad
Såklart kan det å se fin ut få deg til å føle deg glad. Men det er viktig å rette blikket utover og også gjøre andre ting som gleder deg. Hva er det som gjør deg glad? Hva er det som gjør livet lysere? Finne på noe med venner, tegne, dra på kino eller ta en real fest? Det er viktig å av og til gjøre noe fordi man vil og ikke fordi man føler at man må.

#6: Få tankene over på noe annet
Ikke la utseende, kroppen din og jakten på det perfekte bli altoppslukende. Få fokuset over på noe annet. Det kan være skole, jobb, finne jobb eller starte med en ny hobby som verken inkluderer sminke, klær eller trening.

#7: Hva annet betyr noe for deg?
Hva er det som betyr mest for deg her i livet? Venner, familie eller kjæreste? Hva betyr mest, utseende eller de du er glad i? Utseende eller det å ha det bra? Vær så snill, ikke velg utseende. Det er så mye annet som betyr noe her i livet, og det er minst like viktig å ta vare på de rundt deg og ditt indre som å ta vare på utseende.

#8: Meld deg som frivillig
Det å melde seg som frivillig i en organisasjon som hjelper mennesker som har det vanskelig, kan være et godt steg framover. Dette vil forhåpentligvis få deg til å sette livet i perspektiv. Kanskje føles ikke problemene dine like store etterpå? Kanskje kommer det en gryende følelse av at det er andre viktige ting i livet enn akkurat ditt utseende? For hva betyr det i den store sammenhengen at du ikke er 50 kg med perfekte muskler og perfekt hår? Det skal jeg fortelle deg, betyr svært lite.

#9: Ingen er perfekte
Det kan virke som om enkelte ser perfekte ut hele tiden. Spesielt på instagram. Men slik er det absolutt ikke. Mange timer foran speilet, hundrevis av bilder for å finne det peneste, masse retusjering og masse tid ligger bak det “perfekte” instabildet. Det er heller ikke slik at de ser slik ut HELE tiden. De sitter også usminket i daffebuksa med fett hår noen ganger.

#10: Det er lov å kose seg
Du har kanskje kuttet ut alt av godteri og ellers usunne ting. Men det er faktisk viktig å kose seg. Ha en dag i uka der du kan tillate deg å spise hva du vil. Du vil ikke ta skade av det, og nei, du kommer ikke til å legge på deg av å ha en fridag i uka.

Leave a Reply

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.