Herpes i underlivet (genital herpes) er utrolig vondt og er en stor påkjenning både fysisk og psykisk, spesielt ved første utbrudd. Smertefulle blemmer som igjen blir til smertefulle sår er alt i fra behagelig. Men hva kan man gjøre for å lindre smertene? Hvordan skal man klare å komme seg gjennom utbruddet? Her er 10 tips?
#1: Gå til legen med en gang
Legen kan gi deg medisiner som forkorter utbruddet, men bare om man starter på dem før utbruddet har slått skikkelig ut. De første symptomene er smerte, prikking og en brennende følelse i underlivet. Opplever du dette er det bedre å gå til legen en gang for mye enn en gang for lite, da det kan spare deg for mye smerte. Selve utbruddet starter med svie og smerte på hud og slimhinner og av og til også smerter ved vannlating. Har du disse symtomene bør du definivt ta en tur til legen. Man må starte behandlingen innen 3-6 dager ved førstegangsutbrudd for å forkorte utbruddstiden og lindre symptomene ved medisin. Ved senere utbrudd må man starte på medisin innen 2 døgn.
#2: Grønnsåpebad
Putt en stor dose grønnsåpe i varmt badevann og bad så lenge du ønsker. Dette lindrer smerter i tillegg til å forebygge infeksjon.
#3: Saltvannsbad
Putt salt i badevannet før du bader. Dette kan være smertelindrende og verdt et forsøk.
#4:Ta det med ro
Ta det med ro under et førstegangsutbrudd. Nedsatt allmenntilstand er vanlig, i tillegg til at man kan oppleve at det er smertefullt å gå og å sitte på en normal måte. Finn en stilling som er mindre vond. Smertestillende er ofte nødvendig for å komme seg gjennom utbruddet uten å gå på veggen. Det er kanskje unødvendig å si at man skal unngå samleie, da det for mange med førstegangsutbrudd går smertegrøssninger gjennom kroppen bare ved å tenke tanken.
#5:Kuldepakning
Det å avkjøle området med f.eks en kuldepakning er noe mange synes virker smertestillende. En ren klut bløtet i kaldt vann kan også være et alternativ.
#6: Løse, behagelige klær
Unngå klær som strammer rundt underlivet. Gå med så løse klær som mulig, gjerne uten truse og med en behagelig kosebukse som “sagger” litt. Et annet tips er å bruke en kjole som sitter løst rundt underlivet og rompa, og også her ikke bruke truse.
#7: Kompress
Skal man bruke klær som kan gnisse (anbefales i grunn ikke), bør man bruke et sterilt, rent kompress rundt områdene det er sår eller blemmer. Kompress kan også brukes når blemmene har blitt til åpne sår. Åpne sår kan føre til infeksjoner, så det å holde området rent er viktig, selv om det kan være ubeskrivelig vondt å vaske seg. Unngå også å ta direkte på sårene og ha god håndhygiene.
#8: Du er ikke alene
Selv om ingen tørr å snakke om det, er det utrolig mange som har herpes i underlivet, faktisk er mellom 20 og 40% av alle mellom 20 – 40 år smittet. Likevel er det bare ca. 20% av de smittede som vet at de er smittet. Alle opplever nemlig ikke utbrudd, og av de som får førstegangsutbrudd opplever 40-50% at man får utbrudd igjen.
Det kan hjelpe å snakke med noen du stoler på om at du opplever et herpesutbrudd, da det i likhet med alt annet hjelper å snakker om det.
#9: Sinksalve
Ulike barrieresalver, for eksempel en sinksalve, kan være et godt tips å smøre seg med. Slike salver virker uttørrende og kan minske ubehaget.
#10: Vit at det går over og aldri blir like ille igjen.
Førstegangsutbrudd kan som sagt være en stor påkjenning både fysisk, og ikke minst psykisk. Det kan virke som et eviglangt smertehelvete, men det går over. Ved førstegangsutbrudd varer utbruddet i 2-4 uker og sårene er borte etter 4-6 uker. Kanskje ikke noe positiv lesning om du har hatt herpesutbrudd noen dager og holder på å klikke. Men det vil aldri bli like ille igjen. Skulle du være så uheldig å få utbrudd igjen vil dette utbruddet være mindre smertefullt og vare kortere. Er du en av de uheldige som opplever utbrudd igjen og igjen vil utbruddene bli mildere og mildere og etterhvert komme sjeldnere og sjeldnere.
Mange synes også at dette homøopatiske produktet funker mot herpes. Produktet skal bekjempe symptomene slik at man raskere kommer tilbake til hverdagen.
Kilder:
http://www.klikk.no/helse/doktoronline/infeksjoner/article755214.ece
https://www.apotek1.no/sex-og-samliv/seksuelt-overforbare-sykdommer/herpes-genitalis