10 tips for å lettere komme seg opp om morgenen

Vanskelig å komme seg opp om morgenen? Er du ofte trøtt og savner senga? Her er 10 tips.

#1: Unngå slumring
Du føler kanskje at slumringen gjør morgenen bedre, men det gjør den tvert i mot ikke. Søvnperioden under slumreperioden blir dårligere enn den ellers ville vært, og resultatet blir at du er mer opplagt og trøtt på dagtid.

#2: Unngå skjermaktivitet før leggetid
Unngå å se på tv, data, mobil og lignende rett før sengetid. Skjermaktivitet før leggetid påvirker nemlig hjernen sitt nivå av melatonin, noe som forstyrrer døgnrytmen.

#3: Ikke sov på dagtid
Det å sove på dagtid vil føre til at du ikke er trøtt nok når du skal legge deg. Må man absolutt ta en dupp må dette være før kl. 14 og i maks 20 minutter.

#4: Fast tid
Legg deg og stå opp på faste tider, også i helgene. Man bør ha maks to timer forskjell fra ukedager og helg.

#5: Vekkerklokken langt fra senga
Har man vekkerklokken på nattbordet kan det være lett å trykke på slumre og sove videre. Plasserer man derimot klokken langt unna sengen, må man stå opp for å slå den av. Man kan også øve seg på å stå opp med en gang vekkerklokken ringer. Skru av lyset på dagtid og øv deg på å sprette opp av sengen i det den ringer. Gjentar du dette mange nok ganger, vil kroppen automatisk tenke at den skal stå opp når den hører vekkerklokken.

#6: Unngå koffein og alkohol sent på kvelden
Koffein sent på kvelden vil gjøre det vanskeligere å sovne. Men hva med alkohol? Gjør ikke alkoholen det enklere å sovne? Jo, det kan gjøre det enklere å falle i søvn, men alkoholen forstyrrer også søvnen og gjør søvnkvaliteten dårligere.

#7: Tren og spis riktig
Jevnlig trening gir bedre søvn på sikt. Men intense treningsøkter sent på kvelden bør unngås, da dette gjør det vanskeligere å falle i søvn. I tillegg er det viktig å legge seg passe mett. Ikke stappmett og ikke sulten. Et variert og sunt kosthold er også viktig for nattesøvnen.

#8: Inaktiv fase
Døgnet kan i hovedsak deles inn i tre faser: aktiv fase, inaktiv fase og søvnfase. Problemet er at mange i dagens samfunn ignorerer den inaktive fasen. Dermed mister kroppen og hjernen den naturlige fasen for restitusjon i dagliglivet, og det vil kun bli gjort når vi sover. De to fasene må konkurrere og søvnen vil bli mer urolig, rykkete og skjør. Det er derfor viktig å ta seg tid til å gjøre ingenting før man skal legge seg.

#9: Gjør klart kvelden før
Legg frem klær og pakk til skole/jobb kvelden før. Dette vil gjøre det enklere og bedre å stå opp. I tillegg kan du kanskje unne deg noen minutter ekstra på øyet, da det er tidsbesparende på morgenen. Sliter man virkelig med å stå opp kan man ha en kaffemaskin på nattbordet, slik at man kan lage seg kaffe med en gang man våkner.

#10: Hvordan sovne tidligere?
Får man for lite søvn, vil man uansett være trøtt morgenen etterpå. Men hvordan skal man vende på kroppen å sovne tidligere enn vanlig? Gå inn for å legge deg 15 minutter tidligere hver dag. Få masse dagslys på formiddagen og unngå dagslys på kvelden. Du bør altså bruke solbriller dersom det er lyst ute og du skal ut rett før sengetid.

Kilder:
https://www.nrk.no/livsstil/slik-blir-det-lettere-a-sta-opp-om-morgenen-1.12576705
https://www.studenttorget.no/index.php?show=4940&expand=3797,4940&artikkelid=10523

Leave a Reply

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.