10 tips for å forebygge sopp i underlivet

Soppinfeksjon i underlivet er en vanlig plage. Faktisk opplever over halvparten av alle kvinner å ha en eller flere soppinfeksjoner før de fyller 25 år. Symptomene er svie og kløe i underlivet, smerter ved samleie og forandringer i utfloden. Har man allerede fått sopp i underlivet er kremer og stikkpiller mot dette på sin plass. Men hva kan man gjøre for å forebygge slik at man slipper å få det igjen? Her er 10 tips

#1: Ikke gå lenge med vått badetøy
En av grunnene til at det er typisk å få sopp i underlivet under en sydenferie, er at man går for lenge med vått badetøy. Vær nøye med å skifte klær rett etter du har badet. Skal du sole deg etterpå kan det være smart å ha med flere forskjellige bikinier/badeshortser, slik at du kan sole deg med tørt badetøy etter å ha badet. Dette gjør også sjansen for å få urinveisinfeksjon mindre.

#2: Ikke overdriv vaskingen
Overdrevet vasking av underlivet er en av årsakene til at man får sopp. En vask om dagen holder lenge. Ikke vask opp i skjeden, da skjeden er selvrensende. Bruk også milde såper med lav pH eller kun rent vann.

#3: Bytt klær etter trening
Svette, inntilsittende klær kan føre til sopp i underlivet. Bytt derfor alltid klær rett etter en svett treningsøkt og unngå generelt å gå lenge med fuktige tettsittende klær.

#4: Pass på vekta
Overvekt er en av årsakene til at man gjentatte ganger får sopp i underlivet. Her kan du lese 10 tips mot overvekt.

#5: Glidekrem
Får du såre slimhinner under samleie? Da kan det være nødvendig med en glidekrem for å forebygge sopp i underlivet.

#6:Bruk rett type klær
Unngå stringtruser, stramme bukser og tettsittende undertøy i syntetiske materialer. Det er mye bedre for underlivet om du bruker undertøy i mykt bomull som vaskes på 60 grader.

Cosy Clothes

#7: Bruk så lite antibiotika som mulig.
Antibiotika er den verste synderen når det gjelder sopp. Antibiotika hemmer nemlig de bakteriene som vanligvis lever sammen med soppen i underlivet, slik at soppen får overtaket. Kortison og immundempende medisiner kan også virke soppfremkallende.

#8: Spis riktig og vær i aktivitet
Dårlig immunforsvar gjør kroppen dårligere rustet mot infeksjoner, også soppinfeksjon i underlivet. Får man i seg nok vitaminer og mineraler i tillegg til å trene regelmessig styrker man immunforsvaret. Et godt tips er å inkludere yoghurt, helst naturell, i kostholdet. Melkesyrebakteriene vil hjelpe til med å holde pH-verdien i underlivet i sjakk. Sukker er den viktigste næringskilden til sopp, så kutt ned på sukkerinntaket.

#9: Tranebær
Det å drikke et glass usukret tranebærjuice hver dag skal virke forebyggende mot soppinfeksjoner.

#10: Sov naken
Ved å sove naken får underlivet luft om natten slik at man har mest sannsynlig mindre sjanse for å få en infeksjon i underlivet.

Kilder:
http://www.lommelegen.no/artikkel/soppinfeksjon-alt-du-b%C3%B8r-vite-om-underlivssopp
https://www.apotek1.no/intim-og-underliv/sopp-og-kloe-i-underlivet
http://nhi.no/graviditetsoraklet/svangerskap-og-fodsel/sykdommer/soppinfeksjon-i-skjeden-1350.html?page=2
http://www.kk.no/livsstil/spis-deg-til-et-friskt-underliv-22372
http://www.kk.no/livsstil/sliter-du-med-soppinfeksjoner-24353

Leave a Reply

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.