10 råd til deg som skal flytte hjemmefra

Skal du flytte hjemmefra for første gang? Her er 10 råd.

#1: Økonomi
De fleste får sjokk over hvor mye det koster å bo alene. Lag deg et budsjett for å holde oversikt over økonomien. Bestem deg for dine prioriteringer når det gjelder pengene du har å rutte med. Betal regninger i tide og unngå å handle på kreditt. Er du student, husk at det er studentrabatt på det meste.

10 tips for å spare penger

#2: Matlaging
Det er fort gjort å bli lei av frossenpizza. Prøv deg frem med matlaging, start enkelt om du ikke er noen ekspert på kjøkkenet fra før av. Lager du store porsjoner om gangen, kan du fryse ned maten porsjonsvis. Dette sparer deg både penger og tid!

10 enkle, sunne middager

#3: For studenter
Bli med på fadderuka slik at du blir kjent med dine medstudenter. Ikke vær redd for å ta kontakt med andre studenter, de fleste blir bare glad for det. Husk at det er lov å være sosial mens du studerer. En god balanse er viktig for at du skal trives, både med studiene og det å bo hjemmefra.

#4: Kontrakt
Skal du leie bolig er det en del ting du må passe på. Skriv alltid kontrakt og bruk gjerne, kontrakten fra forbrukerrådet.no. Eventuelt kan du sammenligne kontrakten du har fått med denne. Ikke skriv kontrakten før du har sett leiligheten.
Sjekk hvilke utgifter som er inkludert i husleien, oppsigelsestiden og hva dine plikter som leietaker er. Ikke kjøp garanti, men krev en depositumkonto. Unngå å betale kontant. Det kan også være smart å dokumentere skader på boligen sammen med utleier ved inn- og utflytting.
Skulle du få problemer med huseier er Konfliktrådet, Forliksrådet eller et husleieutvalg gode instanser å kontakte.

#5: Råd mot hjemlengsel
Mange som flytter hjemmefra opplever hjemlengsel. Opplever du dette, er det viktig å ta tiden til hjelp. Det er ofte verst i starten. Det hjelper å være sosial. I tillegg er det viktig å ha det koselig på hybelen og få på plass gode arbeidsrutiner. Gode spise- og søvnvaner er viktig. Ta med fritidsinteressene dine til den nye hjemplassen. Til slutt er det viktig å tenke “gleder meg til å se dere igjen”, i stedet for “savne dere”.

#6: Hold det ryddig og pent
Mange vet ikke hvor mye husarbeid man faktisk må gjøre når man bor alene. Det å rydde og vaske regelmessig er viktig. Ikke la det hope seg opp med klesvask og oppvask. Ha gjerne en dag i uken de du rydder og vasker skikkelig. De små tingene som å gå ut med søpla med en gang og rydde etter seg selv er også viktig. Minst et par ganger i året bør man også vaske alle skap innvendig, vaske stekeovn og kjøleskap og under og over skapene (spesielt på kjøkken).
Husk også at døde hudceller i sluken ikke fjernes av seg selv. Dobørsten skiftes ikke ut av seg selv. Sur melk, brødskorper og gammel ost gror pels. Klær som ligger for lenge i vaskemaskinen etter vask blir sure.
Har man et fint, ryddig og koselig hjem vil man også trives mye bedre.

#7: Møbler
Møbler kan kjøpes billig på finn eller på Ikea.

#8: Frihet
Mange synes at friheten man får av å flytte hjemmefra er deilig. Du kan gjøre hva du vil, når du vil. Men det er viktig å ikke la denne friheten gå utover skole/jobb. Ja, du har mer frihet, men også et større ansvar. Ta gode valg og tenk også på fremtiden, ikke bare her og nå.

#9: Ting å huske på
Det er en del praktiske ting man må fikse når man flytter. Vil du at posten skal sendes hjem til deg, og ikke til din tidligere adresse, må du sende flyttemelding. Skal du få tilbakebetalt lån fra lånekassen er det å melde flytting ytterst viktig. Først når du er registrert som borteboer kan du få omgjort 40 prosent av lånet til stipend etter bestått eksamen.
Forsikringer er også en viktig ting å fikse. Reiseforsikring, innboforsikring og personforsikring er forsikringer du bør vurdere å skaffe deg. Når du ikke lengre er under 21 år, gjelder nemlig ikke foreldrene dine sine forsikringer for deg lengre.
Til slutt er det viktig å skifte fastlege, slik at du enkelt har tilgang til helsetjenester etter at du har flyttet. Husk å få overført journalen til din nye doktor.

#10: Ting man trenger
Det er mange ting man ikke tenker på at man trenger når man flytter for seg selv. Noen eksempler er kjøkkenkniv, brødkniv, fjøler, dørslag, stekespade, sleiv, øse, ildfast form, penn, vips, målebeger, rivjern, boksåpner, grønnsaksskreller, vinåpner, flaskeåpner, stekepanne og kjeler.

Kilder:
https://www.studenttorget.no/index.php?show=4940&expand=3797,4940&artikkelid=8770
https://www.ung.no/flytte/3276_Leie_bolig_Dette_m%C3%A5_du_vite_om_leiekontrakten.html
https://www.ung.no/flytte/3151_Flyttet_hjemmefra_-_hjemlengsel.html
https://www.ung.no/forbruker/2644_%C3%98konomitips_til_deg_som_skal_bo_alene.html
http://martheborge.blogg.no/1372890397_marthe_tipser__flytte.html
http://studenttorget.no/index.php?artikkelid=9696
http://www.godt.no/#!/artikkel/23276497/dette-maa-du-ha-paa-hybelkjoekkenet

Leave a Reply

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.