10 råd til deg som kjenner noen med depresjon

Mange kjenner noen som sliter med depresjon. Er du en av dem som synes det er vanskelig å forholde seg til? Eller vet du ikke helt hvordan du på best mulig måte skal gå frem for å hjelpe personen? Eller føler du at du bare gjør det verre? Da bør du lese videre her. Her kommer nemlig 10 råd til deg som kjenner noen med depresjon.

#1: Vis at du er der, uansett hva
Depresjon kan få en person til å være avvisende, sint, lei seg og irritert. Ikke ta det personlig. Det er sykdommen som kan for det, ikke deg. Det beste du kan gjøre er å være forståelsesfull og rolig. Ikke trekk deg unna, selv om det kan virke som det er det personen vil. For det er det ikke. Vis at du er der og ikke slutt å ta kontakt, uansett hvor mange avvisninger du får.

#2: Få h*n med ut
Når man er deppa er det eneste som frister å ligge hjemme i senga. Helst på et mørkt rom uten forstyrrelser. Bare fordi det er dette man vil, er det ikke det som er det beste. Prøv å få med personen ut døra. Spør om dere skal ta en tur på kino, restaurant eller rett og slett bare gå en tur i frisk luft. Ikke ta nei for et nei. Den det gjelder vil mest sannsynlig avvise deg med det første, men være glad for turen etterpå.

#3: Ikke si ting som: “Bare prøv å vær glad”.
Nei. Det er ikke slik at man bare kan bestemme seg for å være glad om man lider av depresjon. Hadde det vært så enkelt hadde det ikke vært noe problem. Bare fordi du selv klarer å snu tankegangen på en dårlig dag, så er det ikke slik at en dårlig dag og depresjon er det samme.
Det kan være vanskelig å sette seg inn i stasjonen om man aldri har opplevd det selv. Det kan derfor være smart å prøve å forstå og stille spørsmål og gi innspill i stedet for å komme med formaninger og råd.

#4: Vær en god lytter
Lytt til personen ved å være tålmodig og snakke lite selv. Ikke bruk samtalen til å komme med dine egne historier og følelser. En god samtale har plass til pauser. Ha god nok tålmodighet til at personen kan ta den tiden h*n trenger. Det er ikke lett å snakke om psykiske lidelser når man lider av det selv.

#5: Unngå stadige konfrontasjoner
Stadige konfrontasjoner kan gjøre vondt verre. Mindreverdighetsfølelse og sterk skyldfølelse kan bli resultatet.

#6: En god støttespiller
Hjelp personen med å dele opp og strukturere store problemer. Gi personen ros for det h*n er god til og får til bra. Fokuser på det som blir gjort, ikke det som ikke blir gjort. Slik blir du en god støttespiller til vedkommende.

#7: Ikke si: “Jeg vet hvordan du har det”.
Nei. Du vet ikke hvordan personen har det. Selv om du har vært deprimert selv, vet du ikke hvordan hver enkelt person som er deprimert har det. Alle takler og føler ting forskjellig og vi vil aldri kunne vite akkurat hva en annen person føler og tenker.

#8: Ha det gøy uten alkohol
Alkohol vil gjøre en depresjon verre. Det kan føles bedre akkurat når man drikker, men dagen etterpå kan det være verre enn noen gang. Man er derfor ekstra utsatt for å utvikle alkoholisme under en depresjon. På grunn av de nevnte tingene bør du derfor unngå å dra med personen på sammenkomster med alkohol. Finn på noe edru i stedet.

#9: Ikke si: “Andre har der verre, du burde være glad”.
Ja, det er alltid noen som har det verre. Men det betyr ikke at man ikke kan ha det vanskelig fordi. Og man får det ikke bedre av å tenke på at man ikke har rett til å være deprimert og føle seg som en bortskjemt drittunge fordi andre har det verre. Selv om andre ikke har mat, vann og hus betyr det ikke at man ikke har rett til være deprimert av andre grunner.
Depresjon er en sykdom som ikke kan fikses ved å gi skyldfølelse og skam.

#10: Ikke klandre deg selv
Det er ikke din feil at noen du kjenner er deprimert. Husk å ikke glem din egen lykke når du prøver å hjelpe. Finn på ting med andre mennesker også, slik at du får andre impulser og positivt påfyll. Ting kommer til å ta tid og det beste er om du selv har det bra om du skal hjelpe noen som ikke har det bra.

Les også:

Kilder:
http://www.klikk.no/helse/doktoronline/psykiskhelse/article502006.ece
http://buzzit.no/6-ting-du-aldri-skal-si-til-noen-med-depresjon/

Leave a Reply

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.