10 råd til deg som kjenner noen med angst

Det trenger ikke å være lett å være pårørende til noen med angst. Ofte kan man være redd for å gjøre noe feil. Men hva kan man gjøre for å hjelpe? Her er 10 råd til deg som kjenner noen med angst:

#1: Les deg opp
Les deg opp slik at du får mer kunnskap om angst. Slik kan du være en bedre støttespiller for personen det gjelder

#2: Angstanfall
Under et angstanfall er det viktig å hjelpe personen å puste rolig og fokusere på det som er trygt. Opptre rolig og behersket og vis forståelse for det som skjer.

#3: Vær tålmodig
Det å vise irritasjon og utålmodighet kan bare forverre situasjonen. Ikke fortell personen at det er bare å ta seg sammen eller slappe av. Hadde det vært så lett hadde ikke angsten vært et problem. Prøv heller å sette deg inn i situasjonen og hjelp vedkommende å ta små skritt i riktig retning.

#4: Rutiner
Hjelp vedkommende å holde fast på rutiner, venner og familie. Ting blir nemlig bare verre om man gir opp alt og stenger seg inne.

#5: Tren sammen
Med mindre trening utløser angstanfall, tren sammen. Trening vil gjøre godt ved at man blir mer glad og avslappet.

#6: Snakk sammen
Snakk sammen om angsten, uten å prøve å presse ut noe. Vær tålmodig og snakk om lidelsen i vedkommende sitt tempo. Vis at du er fordomsfri og åpen, bryr deg og er der for h*n.

#7: Hva føler du nå?
Det er viktig å kjenne på følelsene sine og sette ord på dem. Spør hvordan personen egentlig har det og sett av god tid til å fundere på dette spørsmålet. Man kan ofte miste kontakt med følelsene sine og da er det viktig å gjenoppbygge denne kontakten. Ved å klare å sette ord på hva man tenker å føler blir det lettere å bekjempe angsten.

#8: Alkohol?
Ikke fest og drikk mye alkohol sammen, selv om vedkommende ønsker dette. Alkohol kan virke beroligende der og da, men i lengden gjør den mye mer skade enn nytte på angsten. 

#9: Finn på noe gøy
Prøv å finn på noe gøy sammen som kan ta tankene vekk fra det som er tungt.

#10: Ta vare på deg selv
Til slutt er det viktig å huske å også ta vare på deg selv. Husk å fortsette å gjøre ting som gir livet ditt glede og energi, slik at du ikke blir trekt ned.

Kilde:
http://www.tre-de.no/gestaltterapi/angst/

Leave a Reply

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.