10 råd mot depresjon

Depresjon er en alvorlig lidelse, som det kan være vanskelig å komme seg ut av. Det er viktig å skille mellom det å ha en dårlig dag eller uke og det å faktisk være deprimert. Selv om alt kan føles meningsløst og mørkt, finnes det råd som kan gjøre hverdagen lysere. 10 av de får du her.

#1: Rutiner
Selv om man har mest lyst til å bare ligge inne i mørket hele dagen, så er det ikke dette som er best for deg. Rutiner i hverdagen vil på sikt få deg til å føle deg bedre. Ha for eksempel fast leggetid, faste måltider og faste treningsøkter.

#2: Vær aktiv
Trening fungerer positivt på depresjon. Ved trening utløses endrofiner som gir en lykkefølelse samtidig som man generelt vil føle seg bedre dersom man trener regelmessig.

#3: Vær sosial
Det frister kanskje ikke, men prøv å vær sosial minst en gang i uken. Dette kan gi deg positive impulser og man kjenner seg mindre alene og isolert om man kommer seg ut blant folk en gang i blant.

#4: Sett deg mål
Enkle mål som det å trene to ganger i uken eller være sosial en gang i uken er viktig å sette seg. Det å oppnå et mål gir en mestringsfølelse som er i kontrast med de dystre følelsene som kommer ved depresjon. Sett gjerne også mer langsiktige mål, f.eks. få en jobb eller fullføre en utdannelse.

#5: Spis riktig
Spiser man mye salt, fett og sukker, kan dette forverre depresjonen. Ved å spise sunt og regelmessig samtidig som man trener, vil man derimot oppnå mer velvære.

#6: Sov nok
Det kan være vanskelig å få nok søvn når man er deprimert. Ved å legge seg og stå opp til samme tid hver dag, kan man etterhvert få et bedre søvnmønster. For lite søvn forverrer nemlig depresjonen.

#7: Unngå alkohol
Når man drikker alkohol kan ting føles bedre mens man er påvirket. Etterpå derimot, kan alt føles mye verre. Følelser som sorg og ensomhet blir forsterket i det lange løp, om man drikker mye alkohol. Skal man i sosiale sammenhenger der det er alkohol, er det beste å drikke moderate mengder.

#8: Tenk over hvordan du tenker
Ved depresjon tenker man ofte alt i verste mening. Prøv å forandre tankemønstret ved å være obs på hvordan du tenker og hvorfor du tenker det. Skriv gjerne ned hva du føler, slik at du får bedre selvinnsikt. Oppnår man god selvinnsikt blir det enklere å komme ut av depresjonen.

#9: Ikke la frykten styre deg
Dårlig selvtillit er ofte en følge av depresjon, og man tørr kanskje ikke gjøre ting man før gjorde uten å tenke over det. Gjør disse tingene likevel, slik at ikke frykten styrer hverdagen din.

#10: Gjør noe nytt
Det kan være viktig å oppleve nye ting når man er inne i en depresjon. Tving deg selv til å prøve noe nytt, for eksempel isbading, reise en ny plass, få nye bekjentskaper eller flytte en ny plass. Nye impulser gir nye prosesser som igjen fornyer tankegangen og følelseslivet.

Kilder:
http://www.mentalhelse.no/psykobloggen/alle-blogginnlegg/7-tips-mot-depresjon
http://justmind.nu/artikler/5-gode-raad-mot-depresjon

Leave a Reply

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.