10 grunner til å spise mindre kjøtt

Det er et kjent faktum at vi i gjennomsnitt spiser store mengder kjøtt. Kjøtt blir ofte sett på som en obligatorisk matgruppe i kostholdet. Men slik trenger det ikke å være. Det trenger heller ikke å være slik at man enten er storspiser av kjøtt eller vegetarianer. Det å bare spise mindre, hjelper mye. Her får du 10 grunner til å spise mindre kjøtt.

#1: Bedre helse
Undersøkelser har vist at vegetarianere har 50% mindre risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer og 40% mindre risiko for å utvikle kreft. Vegetarisme har også god effekt mot høyt blodtrykk og overvekt.

#2: Mindre forurensing
På verdensbasis står kjøttproduksjon for 18% av klimautslippene, 15% her i Norge. Dette er mer enn all transportutslipp til sammen. Husdyrproduksjon er en av de verste faktorene når det gjelder klimaproblemer.

#3: Dyrevelferd
Jo mindre kjøtt vi spiser, desto mindre stress og lidelse blir dyrene utsatt for. Kjøttproduksjon er nemlig langt i fra dyrevennlig. Les mer om kjøttproduksjon i Norge her.

Bilderesultat for kjøttproduksjon norge

#4: Frigjøring av jordbruksareal
Det brukes opptil 90% mer areal og energi til å drive kjøttproduksjon kontra det å produsere vegetabilske matvarer. Man får også ekstremt mye mer kalorier, protein og fett ut av samme areal med vegetabilske matvarer enn om området hadde vært brukt til kjøttproduksjon.

#5: Hindrer avskoging og beskytter ville dyr og planter
Siden vegetabilsk mat er mindre plasskrevende, vil mindre kjøtt minke presset om å utvide jordbruksarealene. Dermed vil mindre skog hogges og færre savanner og våtmarker pløyd opp. Ville dyr, planter og insekter vil da beskyttes mot utryddelse.

#6: Hindrer vannforurensing
Kjøttproduksjon fører til betydelig vannforurensning. Spesielt når det gjelder nitrogen og fosfor som kan gi algevekst og oksygensvinn i vannet. Sprøytemidler og sykdomsfremkallende mikroorganismer er også et problem.

#7: En verden med mindre sult
Hadde alle mennesker skulle hatt et kosthold med 25% kjøtt kunne vi mettet 3,2 milliarder mennesker. Hadde alle sluttet å spist kjøtt hadde vi hatt mer enn nok mat til å mette alle de 6,3 milliarder menneskene som finner på jorda.

#8: Føl deg bedre
Mange vegetarianere kan skrive under på at de føler seg bedre, både fysisk og psykisk, etter å ha kuttet ut kjøttet.

#9: Trendy
Det at det er trendy å spise mindre kjøtt, er kanskje et dårlig argument. Men om det å følge trender er viktig for deg, bør du absolutt spise mindre kjøtt.

#10: Smittsomme sykdommer
Når tusenvis av dyr presses inn på et lite areal kan det fort spres smittsomme sykdommer og parasitter. Salmonella og influensa er to eksempler, begge kan skade både mennesker og dyr.

Kilder:
http://www.framtiden.no/gronne-tips/mat/fire-grunner-til-a-spise-mindre-kjott.html
http://www.dyrebeskyttelsen.no/vegetar/hvorfor-vegetarisk#.WDLcEuDhDnA
http://cengelsen.blogg.no/1456496220_10_gode_grunner_til__.html

Leave a Reply

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.