10 fleip og fakta om vekt

Det finnes mange myter når det gjelder vekt. Men hva er fleip og hva er fakta? Her har du 10 eksempler:

#1: Overvekt gir større fare for en rekke sykdommer
FAKTA.
Overvekt gir økt sjanse for blant annet diabetes type 2, sykdommer i galleveggene, pustestopp om natten, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, slitasjegikt i knær og hofter og enkelte kreftsykdommer.

#2: Man kan som oftest ikke noe for at man er feit
FLEIP.
Skal man gå ned i vekt er hovedregelen at du må forbrenne flere kalorier enn du spiser. Verden blir bare mer og mer overvektig og det er svært få tilfeller av uforskyldt overvekt.

#3: BMI er et godt mål for overvekt
FLEIP.
BMI kan brukes som en pekepinn. Det beste er å måle midjen for å finne ut om man er overvektig eller ikke. Det er nemlig på midjen at det farlige fettet legger seg. BMI tar heller ikke hensyn til andel muskler og andel fett. Kvinner bør ha et midjemål på under 80 og menn bør ha et midjemål under 94. Et midjemål over dette er direkte usunt.

#4: Overvektige er sunne forbilder
FLEIP.
Mange fronter overvektige personer som sunne forbilder, som en kontrast mot catwalkmodellene. Men det er ikke sunt å være overvektig. Det er heller ikke sunt å se at andre folk er overvektige og blir hyllet for det. Dette kan føre til at man tar til takke med den kroppen man har, i stedet for å legge om livsstilen sin og få en sunnere kropp.

Bilderesultat for overvektig forbilde

#5: 1 av 6 tredjeklassinger er overvektige.
FAKTA
Overvekt hos barn fortsetter å øke for hvert år som går. Her må foreldrene ta på seg ansvaret og sørge for at barna har en sunn livsstil, uten å legge vekt på at det er fordi ungen må slanke seg. Har barnet et sunt kosthold med mye aktivitet vil normalvekten komme av seg selv.

#6: Overvekt skyldes livsstil og kosthold
FAKTA.
Spiser man mer enn man forbrenner over tid, blir man overvektig.

Kryss over goderi

#7: “En ekte mann vil ha kjøtt, ikke bein”
FLEIP OG FAKTA
Dette varier fra person til person. Noen liker slanke jenter, andre liker de med mer former. Men man er ikke mindre “ekte” mann om man ikke liker at flesket henger over buksekanten.

#8: Det er verre å kalle noen feit enn beinrangel.
FLEIP
Det er like sårende for en person som sliter med å gå opp i vekt å bli kalt beinrangel, sykelig tynn osv. som det er for en overvektig person å bli kalt feit.

#9: Andelen overvektige øker i Norge
FAKTA
Vi i Norge blir bare mer og mer overvektige. Dette er noe som bør gjøres noe med, helt klart. Likevel er det faktisk opp til hver enkelt hva man gjør med det. Det er ikke samfunnet sitt ansvar, men noe man må jobbe med oss seg selv.

Bilderesultat for overvekt norge

#10: Formfull og overvektig er det samme
FLEIP
Det blir dermed også feil å kalle seg “formfull” når man er overvektig. Formfull er former på de rette plassene, ikke store mengder fett spredt rundt omkring på kroppen. Se eksemplet under.

Feit VS formfull

Kilder:
http://www.fhi.no/tema/overvekt-og-fedme/overvekt-hos-voksne
https://overvektig.wordpress.com/hva-er-overvekt/
http://www.bufdir.no/Statistikk_og_analyse/Oppvekst/Helse/Overvekt_og_undervekt/

Leave a Reply

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.