Det florerer mange myter om underlivet til kvinner. Men er mytene fleip eller fakta? Vet du egentlig så mye om underlivet som du tror?
#1: Jomfruhinnen er alltid en heldekkende hinne
FLEIP. Det er ikke slik at jomfruhinna er heldekkende hos alle kvinner, verken før eller etter sex. Det er altså umulig å se eller kjenne om en jente er jomfru.
#2: Det kan være smart å ta en pause fra p-pillene.
FLEIP. Med mindre du vil bli gravid, skal du ikke stoppe på p-pillene. Det er heller ikke slik at kroppen har godt av en pause fra pillene, selv om sexlivet er dødt en periode. Sjansen for blodpropp øker nemlig betraktelig de seks første månedene når man slutter for å så starte opp igjen.
#3: Det er bare kvinner som har født som kan bruke spiral
FLEIP. Om man har vært gravid eller ikke har ingenting å si for hvor vanskelig det er å sette inn en spiral. En spiral øker heller ikke sjansen for infeksjoner i underlivet.
#4: Kjønnshår beskytter underlivet
FAKTA. Kjønnshår har nemlig en viktig oppgave; å beskytte underlivet.
#5: Kvinner bør regelmessig gå til gynekolog
FAKTA: Kvinner over 25 bør regelmessig gå til gynekolog å teste seg for hormonforandringer, som kan være forstadiet til livmorhalskreft. Sjekk deg, det kan faktisk redde livet ditt.
#6: Ingen utflod er et tegn på renslighet.
FLEIP. Et nytt fenomen inntok for en god stund siden på twitter. Jenter som etter en dag, viser at trusa fortsatt er helt tørr, en såkalt pantychallence. Mangel på utflod er dog ikke et tegn på renslighet. Utflod holder derimot underlivet friskt, siden skjeden er selvrensende. Friske jenter som har kommet i puberteten får utflod i trusa. Hver dag. Man skal faktisk aldri vaske seg “innvendig” da dette ødelegger kroppens naturlige selvrens.
#7: Det er viktig å vaske underlivet med vann og intimsåpe
FAKTA. Milde intimsåper og varmt vann er det underlivet trives best med. Sterke produkter og for hyppig vask er en vanlig grunn til at man får kløe og svie nedentil.
#8: Sopp skyldes urenslighet
FLEIP. Faktisk er hyppig vask en trigger for å få sopp. Det er faktisk større sjanse for å få sopp om du vasker deg for mye enn for lite. Det holder med en vask per dag.
#9: Alle bør ta HPV-vaksinen
FLEIP: HPV-vaksinen blir i dag tilbudt til alle 12-åringer, og alle 12-åringer bør også ta den. Vaksinen er trygg og beskytter mot livmorhalskreft senere i livet. Det er bevist at vaksinen kan ha effekt helt opp til en alder av 45.
Men er det verdt å ta den for absolutt alle? Nei. Dette kommer ann på hvor mange seksualpartnere du har hatt og hvor mange du kommer til å ha i framtiden. Jo færre sexpartnere du har hadd, jo større sannsynlighet er det for at vaksinen har effekt. Og jo flere seksualpartnere du vil ha i fremtiden jo større sjanse er det for at du vil bli smittet.
Man kan kort sagt si at en singel 25-åring har god nytte av vaksinen mens en gift småbarnsmor på 28 heller kan bruke pengene på noe annet.
#10: Det er farlig å hoppe over mensen
FLEIP: Når man går på prevensjon kan man hoppe over den hormonfrie uken og dermed hoppe over mensen? Men er dette skadelig? Kan man gjøre det hele tiden? Det er verken funnet bevis på at det er skadelig å hoppe over mensen eller noen medisinsk grunn til å ha disse hormonfrie ukene.
Blødningen som kommer når man går på prevensjon er ikke en naturlig blødning og det er derfor ikke noe unaturlig ved å hoppe over den.