10 fakta om verdensrommet

#1: Olympus Mons
Det høyeste fjellet vi har funnet er lokalisert på mars. Fjellet har fått navnet Plympus Mons, og er 3 ganger høyere enn Mount Everest.

#2: Fotavtrykk på månen
Fotavtrykk og hjultrykk som vi mennesker har etterlatt oss på månen, vil bli der for alltid. Dette er fordi det ikke finnes noen vind der, det er altså ingenting som visker ut sporene. Man regner med at sporene vil være der i minst 10 millioner år.

#3: Sort hull
Et sort hull er et objekt i rommet med så stor massekonsentrasjon at ingenting, ikke en gang lys, kan slippe unna graviditeten om det først fanges. Et sort hull vil sluke absolutt alt som kommer for nære. Det største svarte hullet som vi vet om er 18 milliarder ganger større enn sola vår.

#4: Varmt på Merkur
Temperaturen på Merkur varierer mellom -170 grader og 430 grader. Ingen andre planeter har større temperatursvingninger.

#5: Planetene i solsystemet vårt
Solsystemet vårt har åtte planeter. Fra sola og utover: Merkur, Venus, Jorda, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun. De fire innerste er steinplaneter, de har altså en fast overflate som i hovedsak består av stein og metall. De fire ytterst er gassplaneter, som hovedsakelig består av gasser som hydrogen og helium. De har en mye større masse enn steinplanetene. Alle gassplanetene har en ring av støv og planeter rundt seg.

#6: Solstormer
Solstormer fra vår egen sol kan føre til at vi mister TV-signal og strøm. Navigasjonssystemer kan også slutte å fungere.

#7: Atmosfære
Jorda sin atmosfære består hovedsakelig av nitrogen. Deretter inneholder den oksygen. Andre stoffer som atmosfæren har mindre av er argon, vanndamp og karbondioksid. Atmosfæren beskyttes av magnetosfæren som ligger rundt.
Uten atmosfæren vår ville vi hatt ekstremt kalde netter og varme dager. Temperaturene ville vært så ekstreme at vi ikke kunne ha levd her på jorda. Atmosfæren beskytter også mot farlig stråling fra sola. Trær og planter kan ikke gro og vokse uten atmosfæren. Atmosfæren er i tillegg det som får himmelen til å se blå ut, i stedet for svart slik som på månen.
Ingen andre planeter i solsystemet vårt har en slik atmosfære at det gir grunnlag for liv slik som vi kjenner det. Merkur og månen har ikke atmosfære i det hele tatt. Mars er den planeten som ligner mest på jorden, og denne planeten har atmosfære. Atmosfæren på Mars er dog svært tynn.

#8: Drivhuseffekt på Venus
Atmosfæren på Venus består av omtrent 96 prosent karbondioksid. Sollyset som kommer inn til til Venus blir omgjort til varmestråling som på grunn av karbondioksidet ikke slipper ut igjen. Dette kalles drivhuseffekten. Overflatetemperaturen er hele 341 grader. Atmosfæren ser ut til å være konstant opplyst av lyn.

#9: Jupiter – den største planeten
Jupiter er den største planeten i solsystemet vårt. Planeten har en kjerne av jern på størrelse med jorden og en overflate av en virvlende masse av flytende hydrogen. Atmosfæren til Jupiter inneholder også helium, metan og synlige skyer laget av iskald ammoniakk. En flekk vi kan se på Jupiter regnes å være en 21 000 kilometer bred storm som har rast i tusenvis av år.
Jupiter har hele 16 måner, hvor de største er Europa, Ganymedes, Io og Callisto.

#10: Sola
Solen vår går også ei en bane, rundt et svært massivt sort hull. En runde tar omtrent 240 millioner år.
Solen lyser kraftigere og kraftigere for hvert år. Økningen er 10% per 1 milliard år. Det vil si at om 1 milliard år vil solen lyse så kraftig at atmosfæren i jorda vil fordampe. Livet slik vi kjenner det, vil da forsvinne.

Kilder:
http://astroweb.no/utrolige-fakta-om-verdensrommet/
http://forskning.no/universet-romforskning-sorte-hull-stjerner-stub/2008/02/hva-er-et-sort-hull
https://nn.wikipedia.org/wiki/Planeten_Merkur
https://www.abcnyheter.no/nyheter/2002/11/18/40948/morsomme-fakta-om-verdensrommet
https://www.romsenter.no/Laer-om-rommet/Solsystemet
https://www.romsenter.no/Laer-om-rommet/Rom-for-barn/Solsystemet/Farene-fra-rommet
https://www.romsenter.no/Laer-om-rommet/Rom-for-barn/Solsystemet/Atmosfaeren-vaar
http://student.ecademy.no/wdv114/37955/solsystemet.htm
http://illvit.no/universet/solsystemet/solen/10-ting-du-ikke-visste-om-solen

Leave a Reply

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.