Bruker du fortsatt sirkus med dyr som underholdning? Vel, kanskje ikke etter å ha denne artikkelen.
#1: Treningsmetoder
Selv om sirkuspromotører hevder at de bruker positive treningsmetoder, er dette langt i fra fakta. Undersøkelser viser at pisking, slag med kubber og stenger og underforing er vanlig praksis. Elefanter blir til tider slått med metallkroker som kan føre til fysisk skade. Brutale metoder brukes for å holde treneren dominant ovenfor dyret.
#2: Unatulige øvelser
Sikuspromotører uttaler at dyrene gjør triksene fordi de synes det er gøy. Vel, det sier seg selv at dette er langt fra sannheten. Triksene som dyrene utfører på sikus er i mange tilfeller unaturlige, og ikke noe de frivillig ville ha gjort i fri natur.
#3: Lite stabilitet
Dyrene i sirkus behandles ikke som kjæledyr. De blir flyttet fra sikus til sirkus etter hvor det er sesong. Flere sikus eier ikke ikke en kompetent veterinærhjelp.
#4: Lenket fast og transportert
Mesteparten av livet blir tilbragt i lenker. Når de ikke er lenket fast blir de trent på brutale måter. Etter en forestilling blir dyrene igjen lukket inn i trange bur og innhegninger. Burene er så trange at dyrene ikke kan snu seg. Der er de enten fastlåst til neste forestilling eller så blir de transportert til neste by. Transporteringen foregår i trailere eller tog, uten noe form for ventilasjon eller frisk luft. Noen ganger står de i lange perioder uten mat og vann.
#5: Ikke beskyttet av lovgivning
Dyrevernloven slår fast at man skal ta hensyn til dyrene sine instinktet og naturlige behov. Dette blir ikke fulgt opp på sirkus. Det er også nedfelt et forbud mot å bruke dyr som underholdning. Sirkusbransjen slipper unna denne loven.
#6: Alt er ikke bedre i Norge
Sirkus i Norge er ikke noe bedre enn sirkus i andre land. Norge er faktisk ikke en rosa såpeboble der alt er bare fryd og gammen. Dyrene blir enten kjøpt eller lånt fra utenlandske trenere. Treningsmetodene er akkurat like brutale som i andre land. Sirkusdyrene i Norge bor også i små bur eller innhegninger, der de ikke har mulighet til å snu seg. Og de blir i like stor grad som i andre land tvunget til opptre i kostymer med støyende og unaturlige omgivelser. På grunn av smittefare og karanteneregler får de ikke bevege seg utenfor burene, med mindre det er for å trene eller opptre.
#7: Sikus Arnando er tatt for dyreplageri
Mattilsynet inspektere Sirkus Arnando. Sirkuset nekter for forholdene. Vel, dette er noe av det som mattilsynet fant:
- 3 jakokser var sløve og hadde ikke fått skikkelig klauvpleie
- En afrikansk steppeku var bundet fast etter neseringen.
- 62 hunder var uten vann og og oppstallet i binger hvor mange av dem hadde gjort fra seg. Mange av hundene hadde ubehandlet øyebetennelse og forvokste klør.
- Kattene var i så små bur at de ikke kunne legge seg ned. De manglet kattetoalett.
#8: Elefanter
Ingen norske dyrehager har elefanter. Likevel har ca. tre av de fem sirkusene som turnerer i Norge en eller to elefanter. Elefantene trenes opp med tvang, ikke lek. Det er dokumentert at vold og nedpsyking er vanlige treningsmetoder av elefanter på sirkus.
#9: Latterliggjort og utnyttet
Man lærer ikke barna om eksotiske dyr ved å dra på sirkus. Skal man lære noe må man se de i sitt naturlige miljø, nemlig ute i det fri. Sirkus kler ut dyrene i kostymer og presenterer dem som underholdningsobjekter. Dette er latterliggjøring og utnyttelse av dyrene, ikke læring og gøy.
#10: Dyremishandling som underholdningsform
Det er nok bare snakk om tid før mennesker slutter å bruke mishandling av dyr som en underholdningsform. Ved å spre kunnskap kan man påskynde denne utviklingen. Man vil jo tro at de som drar på sirkus med dyr mangler kunnskap, og ikke empati og sunn fornuft.