10 fakta om hunder

Dogs

Hunden er menneskenes beste venn. Kanskje har du hund eller ønsker å skaffe deg det? Eller kanskje er du bare nysgjerrig på  lære mer om hunder? Uansett, her er 10 fakta du kanskje ikke visste om hunder:

#1: Opprinnelse
Hund er i nær slektning med ulven. For omlag 50 000 år siden begynte vi mennesker å leve sammen med ulver. Hunden vi kjenner i dag ble dermed gradvis skapt. Hund er det første husdyret vårt.

#2: Syn
Mens vi mennesker har 3 typer fargefølsomme celler i øynene, har hundene bare 2. Hunder kan dermed skjelne mindre farger enn oss. De kan skille mellom blått og gult men ikke mellom rødt og grønt. Hunder kan derimot oppfatte bevegelser bedre enn det vi klarer. Når vi ser at “et eller annet” farer forbi, ser hunder detaljene på det som dro forbi dem i stor fart. Hunder ser nemlig 75 bilder i sekundet, mens vi mennesker bare ser 55. 

#3: Tygger ikke maten
Hunder har ikke noe behov for å tygge maten mer enn det som er nødvendig for å svelge. Dette er fordi fordøyelsen først starter i magesekken.

#4: Levealder
Gjennomsnittlig levealder for hunder er 12-13 år.

#5: Hørsel
Hunder har helt klart mye bedre hørsel enn oss mennesker og kan oppfatte lyder opp mot 35 000 hertz. Vi mennesker er dog noe flinkere til å oppfatte hvor lyden kommer fra, selv om hunden også er flink til dette.

#6: Forbudte hunderaser
Det er forbud å holde ulv eller blandinger mellom hund og ulv i Norge. Eierne får likevel beholde hunden sin om den ble født før forbudet ble innført. Det er også forbudt å holde hunder som er trent til å angripe mennesker eller andre hunder.

#7: Vekt
Det er store forskjeller når det gjelder vekt hos hunder. De minste veier under 1 kg. mens de største veier over 100 kg.

#8: Smaksløker
Mens vi mennesker har omtrent 9000 smaksløker, har hunder bare omtrent 1700 smaksløker.

Dogs

#9: Øyekontakt
De enste to artene vi vet om som søker visuelle hint fra andres øyne er nettopp hunden og mennesket. Hunder gjør derimot dette kun med mennesker.

#10: Luktesans
Hunder har 10 000 ganger bedre luktesans enn mennesker.

Kilder:
https://snl.no/hund
https://no.wikipedia.org/wiki/Tamhund
http://www.viralomania.com/rare-fakta-om-hunder/

Leave a Reply

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.