10 fakta om dyrehager i Norge

Er du en av dem som fortsatt besøker dyrehager? Da bør du tenke godt over hva du bidrar til. Her er 10 fakta om dyrehager, i Norge:

#1: Drepes
Hver vår fødes det nye unger i dyreparker. Dermed “må” også mange dyr drepes for at det skal bli plass til de nye “attraksjonene”.

#2: Handler om penger
Tror du virkelig folk starter en dyrehage for å ta vare på dyrene? Nei. Alt handler om penger. Det å tjene penger på å sette dyr i fangenskap er i seg selv betenkelig.

#3: Fengsel
Malte naturkulisser, biter av gressplen og noen stubber og grener til tross. Ut i fra dyrenes perspektiv er det å være i dyrehage det samme som å være i fengsel.

tiger i bur

#4: “Alt er mye bedre i Norge”.
Ja, Norge har strengere regler enn mange land når det gjelder dyrehager. Men man kan ikke påstå at dyr i dyrehager i Norge har det bra av den grunn. Unnskyldningen om at ingenting fælt skjer med dyrene i landet vårt kommer fra folk i en drømmeverden som ikke gidder å ha dårlig samvittighet. 

#5: Tvangsadferd
Ofte utviser dyr i dyrehager tvangsatferd. Dette er på grunn av at hverken atferdsbehov eller sosiale behov blir tilfredstilt.

#6: Unaturlig
Både i Norge og ellers i Skandinavia har det blant annet blitt observert tigere som går i hvileløst rundt og rundt i sirkel, på grunn av plassmangel. De er nemlig vant til å vokte over store revirer og en dyrehage blir dermed unaturlig for dem å leve i dyrehage.

#7: Pynter på fasaden
Dyrehageeierne selv sier de driver dyrehager for å verne dyr om utryddelse og lære barna om dyr. Dette er bullshit. De gjør det for penger. Barna lærer dessuten ikke noe om hvordan dyr egentlig har det og hvordan de egentlig oppfører seg, kun hvordan de er når de er fanget. Se forøvrig punkt 5.  

#8: Dyrevern?
Nei, man trenger ikke dyrehager for å verne om arter. Et godt dyrevern utføres i naturreservater som verner om både dyrene og omgivelsene. Det er ikke nødvendig å vise frem dyrene og gi de psykiske plager for å verne om dem.

#9: Søte små bjørneunger
Bjørneunger brukes som et slags trekkplaster i dyrehager. Men hva skjer når de vokser opp? Jo, mange av de drepes. Flere titalls bjørneunger har blitt drept de siste tiårene, og dette er ikke en praksis som stopper opp.

Bjørneunger

#10: Dette betaler du for
Ved å gå i en dyrehage støtter du direkte en praksis hvor dyr brukes som underholdningsobjekter for oss mennesker. Du støtter en praksis hvor penger er viktigere enn dyrevelferd. Du støtter rett og slett dyremishandling.

Kilder:
http://www.dyrsrettigheter.no/infosenter/underholdningsindustri/dyrehager/
http://www.dyrsrettigheter.no/underholdningsindustri/ferieunderholdning-med-bismak/
http://www.enebakkavis.no/debatt/dyrepark-er-dyreplageri/s/1-1245641-6524848

2 thoughts on “10 fakta om dyrehager i Norge

  1. Har hatt plan å ta barna til en dyrehage. Jeg har googlet, og fant den artikkelen. Nå er planen kansellert.

Leave a Reply

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.