Kjønnsvorter er en vanlig seksuell overførbar kjønnssykdom og kjennetegnes av vorter på kjønnsorganene og i endetarmsområdet. Har man et utbrudd, er det kanskje greit å lese seg opp på temaet. Her får du de 10 viktigste faktaopplysningene om kjønnsvorter.
#1: Smitteforløp
Tiden fra man blir smittet til man får utbrudd kan variere fra 1-6 måneder, men det kan også ta lengre tid.
#2: Trenger ikke nødvendigvis behandling
Kjønnsvortene forsvinner vanligvis av seg selv, men det tar fra 1 måned til ca. 1 år. Kontakt legen om de ikke forsvinner av seg selv eller hvis de er ubehagelige.
#3: Er viruset i kroppen for alltid?
Det er ingenting man kan gjøre selv for å bli kvitt viruset. Men på grunn av kroppens immunforsvar vil viruset ofte forsvinnet av seg selv, før eller senere.
#4: Du er ikke alene
10% av norske kvinner oppgir at de har hatt kjønnsvorter. Man kan anta at det samme tallet gjelder for menn. Du er altså ikke alene om å ha dette viruset.
#5: Symptomer
Det er ikke alltid det vises selv om man har kjønnsvorter. Synlige vorter er mest vanlig for dem mellom 20 og 25 år. Hvordan vortene ser ut vil variere fra person til person, men ofte er de stilket eller runde og ser ut som blomkållignende nupper. De kan være millimeter eller centimeter store og vokse alene eller i klaser.
Kløe og ubehag i underlivet eller blødning ved samleie er også symptomer på kjønnsvorter.
#6: Blir man noen gang smittefri?
Har det gått mer enn 6 måneder siden man hadde synlig vorter, kan man faktisk se på seg selv som smittefri. Man kan heller ikke bli smittet av samme type virus flere ganger, men man kan få tilbake kjønnsvortene på samme plass, ved et senere tidspunkt. Man kan også bli smittet av andre typer kjønnsvorter. Det finnes nemlig 45 ulike typer.
#7: Behandling
Selv om kjønnsvortene forsvinner av seg selv kan man prøve å behandle de med kremer som imiquimod, podophyllotoksin eller podofyllin. Man kan også få behandlinger som fryser bort eller bruker elektrisk strøm for å få bort vortene. Legen kan også bruke laser eller skjære bort vortene.
#8: Påvirker ikke graviditeten
Kjønnsvorter påvirker ikke sjansen til å bli gravid og viruset skader heller ikke fostret under graviditet og fødsel.
#9: Ufarlig
Bortsett fra selve vortene er det ofte ingen andre konsekvenser av det å ha kjønnsvorter. Noen få kjønnsvortetyper kan derimot føre til cellegiftforandringer og ved sjeldne tilfeller føre til kreft. Ta derfor en celleprøve hvert år, for å være på den sikre siden.
#10: Kondom
Bruk kondom ved senere anledninger, slik at du slipper å bli smittet av nok en type kjønnsvorte. Det finnes som sagt 45 forskjellige varianter av viruset.
Les også:
10 tips mot urinveisinfeksjon
10 tips for å lindre et herpesutbrudd i underlivet
10 fakta om orgasme